Sa ne jucam de-a pipaitul
Mai intai, bebelusii obtin informatii despre obiecte atingandu-le cu buzele si gura, cele mai sensibile zone ale corpului lor.Mai tarziu, acestia invata sa isi foloseasca varfurile degetelor pentru a obtine aceste informatii si pentru a simti placere prin simpla atingere a suprafetelor obiectelor.Aceasta atingere stimuleaza receptorii nervilor din piele, care ii ajuta sa invete sa faca diferenta intre texturi.
Prin acest joc, incurajezi aceasta constientizare, oferindu-i copilului oportunitatea de a pipai o mare varietate de texturi.
- Materiale
Articole din interiorul si din jurul casei – de exemplu: usi, bureti, prosoape, carpete, pernute decorative, canapea, perie de par, mingi de bumbac, hartie igienica, chiuveta, perna, patura, perdele, mere, portocale, struguri, fir, pene, hartie abraziva, materiale sau haine de diferite texturi (precum matase, catifea, reat, lana si tweed), copaci, frunze, pietre, scaune.
- Instructiuni
Atunci cand copilul tau invata sa mearga si ii face placere sa te ia de mana ca sa isi exploreze propriul univers, este un moment excelent sa te plimbi prin casa si prin curte si sa spui: „Hai sa ne jucam de-a pipaitul. Hai sa vedem ce senzatie avem atunci cand pipaim lucrurile”. Apoi, atingeti frigiderul si alte articole casnice pe masura ce treceti de la un obiect la altul. Vorbiti despre ceea ce pipaiti si faceti comparatii: „Peria de par a fost aspra, insa acest blat de marmura este fin, nu-i asa?”
Ii poti imbogati vocabularul folosind cuvinte descriptive, precum tare, moale, aspru, fin, neregulat, ud, uscat, ascutit, solid si asa mai departe.
- Variatii
- Fa un tur al temperaturilor si plimba-te prin casa pentru a simti ce temperatura au obiectele, de exemplu, pentru a observa care este iarna diferenta intre fereastra si un radio pornit. Care este senzatia la atingerea frigiderului si care este senzatia la atingerea canapelei? Foloseste cuvinte precum cald, rece, rece ca gheata si foarte fierbinte.
- Folosind foarfecele, taie bucati mici din diferite materiale, precum dantela, blana artificiala, musama, plus, brocart, material elastic, bumbac simplu, bumbac satinat, catifea, vinil si piele. Coase-le in linie si apoi formeaza un cerc care sa se potriveasca in jurul centurii de siguranta a scaunului de masina sau in jurul caruciorului. Sau coase patrate de diferite texturi pe o patura subtire pe care sa stea copilul tau.
- Confectioneaza o cutie de lucruri pentru pipait pe care bebelusul sa le poata verifica atunci cand doreste.
- Ce invata copilul
Copiii mici invata cum sa se concentreze asupra senzatiei de pipait si sa fie atenti la semnalele tactile pe masura ce invata sa faca diferenta intre diferite texturi (sau temperaturi). Mai tarziu, aceste informatii ii vor ajuta sa inteleaga categorii de texturi, precum „obiecte moi” si „obiecte reci”.
Înscrie-te la newsletter
Cel mai bun curs pentru parinti pe care l-am facut! Relatia cu copilul meu s-a schimbat de-a lungul cursului vizibil, in bine. Cand am aflat ca se incheie cursul, am fost tare dezamagit.
Tatal unui baiat de 3 ani, 2014
Sfatul saptamanii
In jurul varstei de 8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)
Cartea saptamanii
Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.