Contact

Copiii care au cosmaruri

Intre 6 si 12 luni, atunci cand bebelusii incep sa aiba frici in timpul zilei, este posibil ca acestea sa apara si in timpul noptii, copiii trezindu-se speriati. In al doilea an de viata, cosmarurile copiilor devin mai complexe. Nu mai vorbim de o simpla imagine care ii face sa tresara ci de scenarii infricosatoare cu secvente multiple.

Adesea, copiii, nu pot vobi sau explica ce ii infricoseaza. Cateodata ei au parte de terori noctune din care nici nu par sa se mai trezeasca, chiar daca isi deschid ochii. Chiar daca nu va puteti da seama care este cosmarul, puteti sa ii oferiti sprijin copilului, lasandu-l sa-si exprime sentimentele si ascultandu-l cu atentie.

Putem sa ne gandim la vise ca la o modalitate prin care mintea noastra proceseaza lucrurile care ni se intampla in timpul zilei, atunci cand suntem treji. In acest fel putem privi cosmarurile ca si unelte pentru explorarea si exprimarea fricii. Daca copilul tau are cosmaruri, poate fi folositor sa va ganditi la lucrurile cu care se lupta el de fapt. Daca va puteti da seama ce il sperie, l-ati putea ajuta in timpul zilei sa depaseasca aceste frici.

            Atunci cand copiii pot incepe sa vorbeasca despre despre visele lor (de obicei in jur de patru sau cinci ani) sunt cateva lucruri pe care le puteti face pentru a-i ajuta:

 

  • Intreaba-l pe copil despre visele lui (cosmaruri si nu numai). Daca folosesti intrebari deschise este mult mai probabil sa primesti raspunsuri. “Spune-mi despre visul tau”, “Si apoi, ce s-a intamplat?”, “Cum arata?” , “Sunt mai multi?” De asemena ai putea repeta cuvintele copilului pentru a-l incuraja si a-l face sa stie ca il asculti: “Era mai mare decat cerul?”.
  • Exerseaza “rescrierea” cosmarurilor impreuna cu copilul.  Ajuta-l sa “rescrie” sau sa scrie un scenariu nou al cosmarului. “Nu ti-a placut atunci cand acel peste mare si inspaimantator se urca in barca. Unde ti-ar fi placut ca pestele mare si urat sa fie de fapt?”. Acest lucru ii ajuta pe copii sa inteleaga ca ei pot contribui la continutul viselor lor si ca pot pune cosmarurile in aceeasi categorie cu povestile pe care le pot schimba.

 

  • Sugereaza-i copilului ca poate face alegeri in vis. Intreaba-l: “Ce ai vrea sa visezi in noaptea asta? Poate am putea povesti despre acel peste mare si fioros care a invatat sa fie prietenos”.

 

  • Intreaba-l pe copil daca i-ar placea sa ilustreze sau sa povesteasca ideea visurilor sale. Cu cat sunt mai capabili sa vorbeasca despre ele si sa le exploreze, cu atat ele vor parea mai putin infricosatoare. Intreaba-ti copilul daca ar vrea sa deseneze o imagine a visului. (Chiar si copiii care nu deseneaza lucruri foarte reprezentative ar putea sa vrea sa mazgaleasca ceva si sa va spuna povestea acelor mazgalituri.) Poti scrie pe o foaie povestea si sa le-o citesti.

 

  • Sugereaza-i copilului ca se poate trezi singur. Copiii putin mai mari ar putea fi receptivi la informatia “Acesta este un vis si tu poti sa te trezesti si sa pui capat visuluil”. Abilitatea copiilor de a face asta variaza, de exemplu Cristina la 4 ani nu poate, insa sora ei, Ligia de 7 ani poate.
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Facebook
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: LinkedIN

Înscrie-te la newsletter

Email *
First Name
Last Name
* Required Field

Cursul acesta mi-a dat libertatea sa imi iubesc copiii cum imi doream.


Larisa Sraer, mama Mayei de 4 ani si Mirunei de 1 an (2010)

Sfatul saptamanii

In jurul varstei de  8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)

Cartea saptamanii

sexulexplicatadolescentilor_120Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.