Contact

Cum ii ajutam sa-si invinga fricile?

Idei pentru parinti:

Multi dintre parinti sunt ingrijorati atunci cand frica tulbura apele line ale sigurantei copilului lor. Atunci cand copilul incepe sa tremure sau sa planga de frica, parintii tind sa se simta lipsiti de putere si dezamagiti de faptul ca nu au putut tine la distanta acea frica. In momentul in care dispare raspunsul initial, multi parinti se simt nepregatiti pentru a-i linisti pe copiii si pentru a raspunde in mod eficient.

De asemenea, fricile copiilor pot rezona cu unele dintre fricile parintilor. Multi dintre noi ne amintim fricile din copilarie. Daca acestea sunt invinse cu succes, ne putem aduce aminte de ele razand. Dar, daca fricile noastre au fost doar partial rezolvate in copilarie, este posibil sa le pastram cu noi in viata adulta, iar aceste frici stau la baza sentimentelor noastre de vulnerabilitate.

Mai mut decat atat, fricile neinvinse ale parintilor pot fi transmise copiilor, fie in mod constient, fie in mod inconstient. Un tata care a avut copil fiind o experienta terifianta cu un caine ar putea sa-l invete pe copilul lui sa ii fie frica de caini. Chiar daca el nu vrea sa transmita acest mesaj, corpul ar putea transmite mesaje nonverbale de teroare atunci cand un caine de talie mare este in apropiere. Recunoasterea acestei frici si incercarea de a o invinge ar putea ajuta la evitarea transmiterii unui astfel de mesaj catre copilul nostru. 

Diferentele de gen apar si ele in mesajele pe care le trimitem copiilor atunci cand este vorba despre frici. Fetele, in general, sunt de asteptat sa fie mai fricoase si nu primesc unelte pentru a-si invinge temerile. In schimb, ele sunt invatate sa se bazeze pe adulti si pe persoane de sex masculin pentru a se simti in siguranta. Baietii, pe de alta parte, sunt in general descurajati in a simti frica. Credo-ul “Fii curajos!” i-a fortat pe multi dintre ei sa sufere in tacere. Pentru a permite tuturor copiilor sa aiba un raspuns onest si eficient la frica, trebuie sa recunoastem si sa regandim aceste mesaje.

Daca propriile experiente ne-au pregatit sau nu pe noi ca parinti sa ne descurcam cu fricile copiilor nostri, observatia si practica ne vor ajuta sa dezvoltam o postura din care putem da raspunsuri sanatoase la fricile copiilor nostri. 

Strategii pentru parinti:

In mod natural, copiii isi depasesc majoritatea fricilor pe masura ce intelegerea lor despre lume devine mai echilibrata. Dar acest lucru necesita timp. Ce putem face ca parinti? Cum ii putem ajuta pe copiii atunci cand au o perioada cu frici accentuate?

Chiar daca nu exista remedii care sa functioneze in orice situatie, iata cateva idei care va vor ajuta sa aveti grija mai bine de un copil infricosat:

  • Cunoaste-ti copilul. Ajuta sa stii care sunt fricile copilului, calendarul lor si modul in care acestea sunt exprimate. Observarea copilului si cunoasterea temperamentului sau va vor oferi indicii importante despre radacina fricilor sale dar si metode despre cum acestea pot fi depasite.

 

  • Evita situatiile care pot fi infricosatoare. Atunci cand este posibil, evita sa-ti expui copilul la lucrurile care il pot speria. De multe ori, situatii care par a fi inocente pentru un adult, pot fi foarte suparatoare pentru un copil. Verifica cartile, emisiunile TV, filmele la care este expus copilul, daca banuiesti ca este posibil sa se petreaca lucruri care sa il sperie.  

 

  • Ia in serios fricile copilului tau. Chiar daca un gandacel sau un iepuras de plus nu ti se par infricosatoare, acestea pot fi pentru el. Atunci cand minimalizezi fricile copilului tau, ii transmiti mesajul ca ceva nu este in regula cu perceptia lui despre lume. Frica este de multe ori bazata pe cea mai buna gandire pe care o are la momentul respectiv copilul. Respectand fricile copilului este un fel de a-i respecta cresterea si inteligenta. 
  • Respecta frica dar nu o incuraja. Exista o linie subtire de la a fi constient de fricile copilului tau (“Vad ca iti este foarte frica de mostri”) si validarea realitatii acelor frici (“Aceia sunt niste monstri infricosatori”). Incurajarea fricilor copilului tau il poate face pe acesta sa se simta si mai confuz dar si mai infricosat.

 

  • Nu incerca sa-l “duci cu zaharelul”. Oferirea de recompense si lingusirea nu vor elimina frica. Daca copiii percep mesajul ca nu este ok sa le fie frica, fricile vor fi doar ascunse. Chiar daca vor inceta sa vorbeasca despre ele, fricile vor exista in continuare. Si cum multi dintre noi stim din propria experienta, este mult mai greu sa faci fata fricior de unul singur.

 

  • Nu incerca sa le repari. De multe ori parintii sunt tentati sa sara cu solutii ca “O sa sperii toti monstri ca sa plece”. Mai bine  decat sa “scapi” de monstrii din dormitor, ajuta-ti copilul sa-si dea seama de ce are nevoie ca sa se simta in siguranta. Acest lucru ii transmite mesajul ca el chiar este capabil sa-si invinga fricile si astfel copilul se va simti mai imputernicit.

 

  • Vorbeste cu copilul despre frica. Cateodata parintii cred ca este mai bine sa se invarta in jurul fricilor copilului, ca si cum nementionarea acestora ar putea sa le tina cumva departe. In realitate, adevarul este exact opusul. Frica devine mai putin obscura si in general se diminueaza pe masura ce copiii reusesc sa le puna in cuvinte si sa le descrie sau defineasca.

 

  • Asteapta-te ca copilul sa-si traiasca fricile. Copilul tau va avea nevoie sa vorbeasca despre lucrul acela inspaimantator care il infricoseaza in mod repetat. De multe ori asta va fi ultimul lucru pe care vrei sa-l auzi. S-ar putea sa te surprinzi gandind: “Inca nu a trecut peste asta?” iar apoi sa te intrebi in sinea ta daca nu cumva vorbind despre frica nu face altceva decat sa o tina prezenta. Sa vorbesti cu o persoana in care ai incredere despre fricile tale este o parte cruciala in procesul de depasire a acestora . “Cateodata cand Maria vorbeste intruna despre ceva care o sperie, ma cam enervez cu nivelul ei de insistenta. Dar atunci cand o ignor sau o ascult doar cu o ureche, observ ca nevoia ei creste. Doar atunci cand gasesc puterea mintii pentru a ma concentra doar pe ce imi spune, ea pare ca lucreaza impotriva fricii si pare sa gaseasca o oarecare liniste.”
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Facebook
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: LinkedIN

Înscrie-te la newsletter

Email *
First Name
Last Name
* Required Field

Am fost surprins sa aflu ca prin ascultare activa imi pot educa emotional copiii. Am aflat multe chestii folositoare pe care le-am exersat si am aflat ca functioneaza. [de-a lungul cursului] M-am apropiat de copiii mei si am invatat sa ii ascult mai bine. Am folosit ascultarea activa si mesajele de confruntare si par sa fie eficiente :)


Radu, tatal unui baiat de 7 ani si a unei fete de 3

Sfatul saptamanii

In jurul varstei de  8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)

Cartea saptamanii

sexulexplicatadolescentilor_120Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.