Micii filozofi
Intrebarile incuietoare ale celor mici – marea provocare pentru cei mari
Copiii reusesc sa ne surprinda de foarte multe ori cu intrebari incuietoate: De ce ma iubesti? De ce trebuie sa merg in fiecare zi la scoala? De unde vine binele? De unde am aparut eu? De ce exist? si multe altele. Stim ca nu este usor deloc sa le faci fata, sa le dai raspunsuri potrivite pentru varsta lor si mai ales sa le raspunzi pe loc. Cand copiii descopera lumea, parintii intra in etapa raspunsurilor la „de ce“, asa ca putina pregatire ne prinde bine tuturor.
Vestea buna este canu exista raspunsuri corecte sau gresite. Cu fiecare intrebare copilul incearca sa se dezvolte, sa conteste sau testeze reguli prestabilite de parinti – fiind parte dintr-un proces de negociere a libertatilor si indatoririlor sale, pe masura ce creste sau, pur si simplu, este curios sa afle informatii noi, care sa il ajute in evolutia sa. Important este ca cel mic sa primeasca un raspuns care sa il ajute la dezvoltarea psihica si emotionala.
O varianta interesanta de a aborda astfel de intrebari este prin intermediul cartilor, iar colectia „Micii filozofi”, aparuta la editura Didactica Publishing House este solutia perfecta pentru copiii peste 3 ani, dar si pentru parinti. Fiecare dintre cele 4 carti (De ce merg la scoala?, De ce nu pot face ce-mi place?, Spune-mi, mami, eu de ce exist?, Spune-mi, tati, de ce ma iubesti?) raspunde unor intrebari filozofice pe care le pot descifra impreuna, citind aceasta colectie.
Fiecare carte este un fel de poveste, un drum initiatic pe care baietelul Fil, eroul principal, il parcurge curios alaturi de Zof, jucaria preferata, in incercarea de a gasi raspunsul enuntat chiar in titlul cartii. Fil adreseaza intrebarea mai multor fiinte si obiecte, iar Zof subliniaza de fiecare data minusurile raspunsului. Zof foloseste onomatopeee amuzante prin care intretine interesul baietelului fata de raspuns, si nu ii da voie sa abandoneze.
Ca si in viata de zi cu zi, unele intrebari ale copilului nu ascund o neliniste, nici o dorinta de a testa parintii ci, pur si simplu, este o curiozitate, o nevoie de a intelege lumea din jurul lui. Derutati de intrebarea copilului si poate ocupati cu probleme zilnice, uneori, parintii nu pot da imediat un raspuns clar si precis.
Important este ca, de fiecare data, copilul sa fie ascultat cu atentie si sa primeasca un raspuns care poate fi cautat si descoperit, chiar in paginile acestor carti.
Înscrie-te la newsletter
Atmosfera dinamica, relaxata si foarte fun din timpul cursului a ajutat la intelegerea si sedimentarea informatiilor. Cel mai important pas pe care l-am facut a fost sa inteleg cine detine problema. Intelegerea faptului ca o parte dintre probleme trebuie sa si le resolve copilul singur, a redus considerabil numarul de conflicte si a dus la liniste.
Mama unui baiat de 4 ani, 2014
Sfatul saptamanii
In jurul varstei de 8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)
Cartea saptamanii
Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.