Contact

De ce apare frica?

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: De ce apare frica?

Frica este o parte importanta si inevitabila a fiintei umane. Cand ne este frica, corpul nostru ne transmite informatii valoroase. Ea ne avertizeaza atunci cand exista un pericol. Ne ajuta sa ne aparam si ne ghideaza in luarea de decizii intelepte chiar si in situatii critice.

Pentru copii, oportunitatea de a face fata unei frici ii ajuta la construirea unor sentimente de inventivitate si incredere de sine. In acest proces, copiii invata ca este posibil sa le fie frica si in acelasi timp sa aiba raspunsuri efficient pentru situatii in care se afla.  

De ce apar fricile?

 Copiii nu au un nivel constat de frica in primii cinci ani de viata. Sunt situatii in care frica devina mai intensa, dar si situatii cand este mai putin intensa. Acestea sunt, de regula, conectate cu etapele de dezvoltare prin care trece copilul dar sunt influentate si de de temperamentul copiilor.

            Frica la bebelusi este imediata si bazate pe reflexe. Bebelusii vor tresari la un ton ridicat, cum ar fi un stanut sau o usa trantita. Ei vor clipi atunci cand ceva sau cineva vine spre ei cu rapiditate. In cursul primelor sase luni de viata, majoritatea copiilor vor dezvolta o retinere fata de persoanele pe care nu le cunosc, fata de sunete necunoscute, animale noi si situatii imprevizibile.

            Bebelusii mai mari pot experimenta cateva dintre aceste imagini infricosatoare in timp ce viseaza. Parintii au observat ca bebelusul lor se trezeste din somn plangand de frica, ca si cand tocmai ar fi avut un vis urat.

Bebelusii nu sunt insa speriati de intuneric. Unii dintre parinti care se ingrijorau in privinta asta eu descoperit ca atunci cand sting lumina, copilul lor, de numai sapte luni, incepe sa se joace bucuros in patut. Cateva luni mai tarziu, acelasi copil care se juca fericit pe intuneric, nu face un pas singur pe holul intunecat si plange ingrozit  atunci cand parintii inchid lumina din camera. Ce sa intamplat cu acel copil care parea atat de increzator?

            Ceea ce s-a intamplat este ca acel copil a devenit mai destept. Atunci cand lumina era stinsa inainte, totul disparea pentru el. Nu vedea, asa ca nu exista nimic de vazut. In jurul varstei de un an, perceptia copilului despre lume in general sufera o schimbare. Ei dezvolta o intelegere mai mare despre permanenta obiectelor - ideea ca obiectele exista chiar daca nu le vezi sau atingi. Pentru copil, acolo unde odata era doar intuneric, acum exista posibilitatea existentei unor lucruri noi dar si posibil terifiante care se pot ascunde in intuneric.

Pe masura ce bebelusii cresc, perceptia lor despre lume se schimba intr-un mod crucial. Timpul si spatiul sunt descoperite. Dintr-o data, exista mai mult decat locul si momentul prezent  - exista amintirea zilei de ieri si posibilitatea zilei de maine. Leaganele din parc exista si atunci cand copilul nu se joaca acolo. Bunica exista chiar daca ea nu este aici si acum. La fel si cainele mare care latra pe strada.

            Aceste salturi cognitive deschid tot felul de posibilități minunate și interesante pentru copiii mici, dar totodata, acestea fac lumea un loc infricosator si incert.  Copiii incep sa se vada intr-un mod mult mai realist: “Lumea este foarte mare, si eu, prin comparatie, sunt foarte mic. “ Ca un rezultat al acestei realizari, noi dimensiuni ale fricii pot aparea.  Fricile tipice includ frica fata de aspirator, doctori, uscatoare de par, masti, Mos Craciun, Halloween, pompieri si cea de intuneric.

            La prescolari, fricile comune includ monstrii, super-eroii, rau-facatorii, hotii, separare si, din nou, intunericul.

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Facebook
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: LinkedIN

Înscrie-te la newsletter

Email *
First Name
Last Name
* Required Field

Cursul acesta mi-a dat libertatea sa imi iubesc copiii cum imi doream.


Larisa Sraer, mama Mayei de 4 ani si Mirunei de 1 an (2010)

Sfatul saptamanii

In jurul varstei de  8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)

Cartea saptamanii

sexulexplicatadolescentilor_120Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.