Contact

 

            Atunci cand adultii vad copiii care isi ating partile intime, imediat se gandesc la un nivel al sexualitatii care este cu mult depasit de ceea ce experimenteaza majoritatea copiilor; ei se gandesc la masturbare. In general, nu se intampla acest lucru atunci cand copiii se ating. Majoritatea copiilor fac asta pentru ca se simt bine. Altii o fac in situatii stresante, pentru a se relaxa.

            Pe masura ce incercati sa va dati seama ce este adecvat in ceea ce priveste aceasta explorare de sine, este foarte util sa va intrebati : “Cand si unde isi atinge copilul meu partile intime?” “Cum se incadreaza asta in zona de acceptare si confor a familiei noastre?” “Dar intr-o comunitate?”.

            Unii dintre parinti le spun copiilor lor ca pot sa-si atinga partile intim doar in dormitor, doar atunci cand sunt acasa sau in curte, doar atunci cand sunt singuri, neinsotiti de prieteni.

            Foarte multe lucruri depind de nivelul de confort al parintilor. “Prima data cand am vazut-o pe Lavinia atingandu-se, vroiam instantaneu sa tip la ea: nu face asta! Dar m-am abtinut si am fost la o intalnire cu parintii din comunitatea noastra si am discutat despre asta. Chiar aveam nevoie sa-mi dau seama ce ar trebui sa spun sau sa fac. Ma deranja faptul ca simtea placere din cauza asta.”

Un alt parinte spune: “Am ignorat aceasta intamplare pana cand copilul meu a ajuns la varsta de doi ani jumatate. In acel moment, mi-am dat seama ca era pregatit sa invete despre importanta intimitatii.”

            Alti parinti seteaza niste limite abia cand copiii cresc. “Mihai iubeste sa se joace cu penisul lui. Cred ca as face si eu asta daca as avea unul. La inceput, in primii ani, am ignorat acest lucru. Cand avea patru ani, am decis ca este timpul sa-l invatam cateva reguli sociale cu privire la acest lucru. I-am spus ca este in regula sa faca acest lucru dar numai atunci cand este acasa. La sapte ani, am stabilit alte limite. I-am spus ca acest lucru trebuie sa il faca atunci cand este singur, nu in preajma altor oameni.”

Cum ne dam seama daca chiar este ok?

Odata ce copiii descopera placerea oferita de atingerea partilor intime, nu este ceva neobisnuit ca ei sa se focuseze pe asta un timp. Ocazional, cand copiii petrec prea mult timp facand asta, se poate intampla ceva mai mult decat acea explorare sanatoasa. Cand se intampla mai mult de cateva zile la rand, poate fi un semn al nevoilor emotionale, expunere inadecvata la sex, sau un fel de abuz de care copilul incearca sa isi dea seama.

            In majoritatea cazurilor, explorarea este sanatoasa si este o etapa normala din dezvoltarea copiilor. Atingerea intima produce placere. Cu toate ca pentru unii parinti este greu sa intampine auto-stimularea cu acelasi entuziasm pe care il au fata de alte realizari si impliniri fizice ale copiilor, este important ca sa ne straduim sa avem niste raspunsuri lipsite de rusine pe cat posibil.

 

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Facebook
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: LinkedIN

Înscrie-te la newsletter

Email *
First Name
Last Name
* Required Field

Am venit la curs [Trainingul parintilor Eficace] pentru ca ma simteam incompetent. Plec de la curs cu sentimentul ca exista o logica si o ordine si solutii adecvate pentru diferite probleme cu care ma confrunt. Plec insa si cu achizitii la care nu speram - mi-a oferit ocazia sa ma inteleg mai bine (cine sunt, de ce reactionez uneori intr-un anumit fel.


Mihai, tatal unui baiat de aproape 3 ani

Sfatul saptamanii

In jurul varstei de  8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)

Cartea saptamanii

sexulexplicatadolescentilor_120Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.