Contact

Cum sa raspundem crizelor de furie ale copiilor?

Cu toate ca fiecare situatie, fiecare copil si fiecare parinte este diferit, iata catva lucruri de baza pe care ajuta sa le pui in aplicare cand ai de-a face cu crizele de furie ale copiilor:

  • Tine copiii in siguranta. Nu lasati copilul sa se raneasca pe el sau pe oricine altcineva. Nu este nevoie sa iti iei palme, sa fii lovit sau muscat in numele auto-exprimarii copilului tau. De asemenea, in mod bland, opreste-ti copilul din a strica lucrurile sale sau pe ale celor din jur.
  • Tine cont de mediu in care va aflati. Ai putea fi nevoit sa iti muti copilul daca criza de furie incepe intr-un loc care nu este plin de perico – spre exemplu intr-o parcare. De asemenea ai putea alege sa iei copilul din mediul public si sa mergeti intr-un loc mai retras, cum ar fi in masina personala. Decizia ar putea depinde de o serie de factori – nivelul de comfort sau jena, nevoile copilului, intensitatea tipetelor copilului, capacitatea ta fiica de a ridica in brate un copil care se zbate.
  • Exerseaza ascultarea.  Copiii trebuie sa stie ca it pasa de sentimentele lor puternice, dar si de cele infricosatoare. Ascultarea poate conta foarte mult  pentru ei si ii ajuta sa isi aseas de unii singuri solutii.
  • Nu incerca sa distragi copilul. Lasa-l sa planga pana ce termina. Crizele de furie sunt ca marea, au flux si reflux, si au deci, un sfarsit natural. Adesea, dupa ce copiii elibereaza o cantitate mare de frustrare, exista un fel de claritate si luminozitate la capatul acestui zbucium. Nu de putine ori copiii sunt obositi si dorm mai mult sau mai adanc dupa o astfel de exprimare emotionala. Daca intrerupem acest proces, putem elimina sansa ca ei sa isi exploreze sentimentele si sa gaseasca o solutie.
  • Evita sa izolezi copilul in astfel de momente. Cu toate ca poate fi cateodata imposibil sa stai cu un copil care are trece printr-o criza de furie, de regula, trimiterea copilului in alta parte pana cand “se aduna si se linisteste” nu este o solutie viabila pe termen lung. Ii poate invata pe copii ca nu pot sa isi exprime cele mai puternice sentimente in prezenta altor oameni.  Majoritatea dintre noi, am fost invatati sa ne exprimam cele mai intense sentimente in izolare. Este important sa ne intrebam pe noi insine daca vrem sa transmitem acest mesaj copiilor nostri.
  • Reaminteste-ti mereu ca crizele de furie sunt un indicator al relatiei stranse pe care copilul o are cu tine. De regula, copiii isi dau frau liber emotiilor in prezenta celor mai de incredere oameni, cei cu care se simt cel mai in siguranta – parintii. Data viitoare cand copilul tau are un acces de furie, adu-ti aminte ca ai fost ales deoarece copilul tau se simte apropiat de tine si are incredere ca poti face fata emotiilor sale negative.
  • Nu o lua personal.  Cu siguranta poate fi dificil sa continui sa ascultati atunci cand frustrarea copilului este tintita catre tine, atunci cand copilul tipa la tine: Pleaca! Nu te plac! Te urasc! sau Din cauza ta!. Aceste acuzatii, de multe ori, intensifica sentimentele tale de insuficienta,  asa ca este important sa iti aduci aminte ca furia copiilor are de a face mai mult cu ei decat cu tine. Nu este sanatos nici pentru tine si nici pentru copii sa iei acuzatiile personal. Pe cat de mult poti, oglindeste sentimentele pe care copilul le exprima: “Esti atat de furios acum, chiar iti doresti sa plec de aici” , “Este foarte frustrant pentru tine faptul ca eu nu iti leg pantofii asa cum ai vrea tu”, “Stiu ca esti nervos acum, dar eu o sa raman langa tine”.

Dezvolta resurse care sa te ajute pe tine. Toate strategiile de mai sus necesita multa tarie emotionala. Nu trebuie sa simtiti ca ai dat gres daca nu ai imediat aceste resurse sau daca daca nu le ai la indemana intr-o zi anume. Fa pasi mici pentru a-ti contrui propriul sistem care sa te ajute sa ii oferi copilului tot sprijinul de care are nevoie in timpul crizelor de furie.

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Facebook
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: LinkedIN

Înscrie-te la newsletter

Email *
First Name
Last Name
* Required Field

(cursul a fost) Emotionant, rascolitor, a ridicat multe "probleme de gandit", amuzant. 


Marcela Petre, mama Dianei si a Ilincai (2015)

Sfatul saptamanii

In jurul varstei de  8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)

Cartea saptamanii

sexulexplicatadolescentilor_120Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.