Contact

Cum ne ajutam copiii sa se simta bine in pielea lor

Pentru copii, procesul de cunoastere a propriului corp - cum arata, cum se simte, cum functioneaza, cum se modifica si cum creste - este precum explorarea unei tari straiea, fara sa aiba insa la indemana o harta. Copiii sunt exploratori dornici insa sa faca aceasta calatorie, fiind echipati in schimb cu simturile, curiozitatea, persistenta si inocenta lor.

            Pentru parinti, sa isi ajute copii pe drumul cunoasterii propriilor corpuri presupune o serie inedita de intrebari si provocari. Ii ajutam pe copiii sa identifice si sa se familiarizeze cu senzatiile corpului care le spun fie ca le este foame, fie ca sunt obositi; ii ajutam sa-si dea seama daca simt frica, tristete, placere, bucurie, furie sau entuziasm. 

De asemenea suntem datori sa raspundem curiozitatilor sexuale, care sunt in general intr-o stransa legatura cu interesul copiilor despre corpul lor. Aceasta curiozitate in particular, poate ridica intrebari pentru noi: “Cum as putea vorbi cu copilul meu despre corpul lui si despre sex?”, “Ce fel de explorare sexuala este ok?”, “Cum as putea sa setez limite fara a-l face pe copilul meu sa se simta rusinat?”. Pentru a ne clarifica aceste probleme, incepem sa-i invatam pe copii ce este adecvat si sigur. Transmitem valori despre nuditate, intimitate, atingeri sau bariere personale.

Parintii sunt oglinda care ii lasa pe copii sa stie ca trupurile lor sunt frumoase, ca este in regula sa exploreze lumea increzatori, ca este ok sa sa miste in libertate. Toate acestea fac parte dintr-o mostenire fizica, pe care le-o transmitem copiilor.

Exista cateva lucruri de baza pe care parintii le pot face in primii ani de viata ai copiilor pentru a-i incuraja sa se simta relaxati, increzatori si in siguranta “acasa”, in propriul corp.

 

  • Asigura nevoile fizice de baza ale copilului si incurajeaza dezvoltarea abilitatilor de auto ajutorare. Intampinarea nevoilor fizice si permiterea participarii copilului in auto-ingrijire (hranire, imbracare, spalare) ii invata despre corpul lor, dar si despre sanatate si siguranta.

 

  • Trateaza corpul copilului intr-un mod respectuos si iubitor. Parintii au oportunitatea de a transmite feluri adecvate de a demonstra afectiune. Copiii care sunt tinuti in brate, leganati si imbratisati experimenteaza placerea atingerii si bucuria de a impartasi contactul fizic cu o persoana indragita.
    • Copiii folosesc aceasta informatie pentru a crea relatii de succes cu cei apropiati dar si mai tarziu in viata adulta. Cand corpul copilului este tratat intr-un mod plin de iubire, ei invata ca merita acelasi respect in toate relatiile lor.
  • Ajuta-ti copilul sa descifreze semnalele corpului sau. Poti face acest lucru vorbind cu el inca din primele zile de viata: “Vad cat de tare iti doresti sa gasesti sanul si sa mananci. Pare ca iti este foarte foame” Sau “Vad ca iti freci ochii si ca incepi sa casti.  Acesta este modul in care corpul tau iti spune ca este timpul sa dormi.”

 

  • Invata-l pe copil despre functiile de baza ale corpului. Copiii au nevoie de informatii simple, corecte despre modul in care functioneaza corpul lor. Poti sa ii spui multe lucruri, gradat, pe masura ce interesul lor creste: “Atunci cand nu dormi deloc de dupa-masa, obosesti mai devreme.” Sau “Ai alergat foarte mult. Inima ta bate foarte tare acum”. Sau “Dupa ce corpul tau foloseste toata mancarea pe care o ai in organism, restul se elimina la baie”.
    • De asemeea, copiii devin curiosi despre anumite functii si  parti ale corpului la adulti, in special cele vizibile, cum ar fi parul corporal, sarcina la femei si menstruatia. Raspunsurile simple la aceste intrebari pot elimina disconfortul, frica si rusinea de mai tarziu. 
  • Incurajeaza libertatea de miscare si ofera-i oportunitati pentru activitati fizice. Copiii adora sa danseze, sa se catere, sa sara si sa se miste in ritmul propriu. Pentru a-si dezvolta competentele fizice si o relatie confortabila cu propriul lor corp, ei au nevoie de oportunitatea de a se misca in libertate. Prin indicii verbale si  non-verbale, parintii le semnaleaza copiilor daca este ok sau nu sa faca o anumita activitate fizica. Daca avem incredere in simtul lor de explorare si ii lasam sa incerce lucruri noi, le demonstram increderea pe care o avem de fapt in alegerile lor.
    • Parintii pot incuraja explorarea fizica oferindu-le, atat baietilor cat si  fetelor, hainute usor de spalat care le ofera libertate de miscare. De asemenea puteti crea pentru copii oportunitati de a sari, de a se catara sau de a face alte activitati care sa implice miscari ample ale corpului. Copiii se bucura de provocarile de care au parte in natura: in padure, intr-un camp deschis, in parc sau in curtea cuiva.

 

  • Respecta curiozitatea copilului tau. Onoreaza interesul copilului tau despre propriul corp: “ Se pare ca esti foarte curios despre corpul tau. Trupurile sunt foarte interesante si de asemenea fac o multime de lucruri.”

 

  • Dezvolta o viziune. In mod constient dar si inconstient, parintii au idei si asteptari despre felul de relatie pe care ei vor ca copiii lor sa o aiba cu corpurile lor. Parintii spera ca  copiii sa fie sanatosi, activi, atletici, puternici, sau dragalasi. Majoritatea parintilor isi doresc ca copiii lor sa se simta confortabil cu corpul propriu cand sunt mici sperand in acelasi timp ca odata devenit adulti copiii lor sa sa fie confortabili cu propria sexualitate.
    • Multi parinti vor pentru copiii lor lucruri care lor le-au lipsit. “Membrii familiei mele nu au fost niciodata multumiti de felul in care aratam. S-au plans despre despre forma si lungimea nasului, a mijlocului, a posteriorului...pana si de genunchi. Mi-a luat aproape toata viata mea ca adult, sa ma multumesc in cele din urma cu aspectul meu fizic, sa apreciez frumusetea mea, si in mod sigur voi transmite copilului meu aceasta idee: esti frumos fix asa cum esti tu.” spune o tanara mamica.
    • Alti parinti isi dau seama ca viziunea lor nu se potriveste cu felul natural de a fi al copilului lor. “Crescand, toti copiii din familia mea erau puternici si activi. Credeam ca cele doua fiice ale mele vor fi la fel. Prima fetita a fost asa. Inca din primul an, parea pregatita pentru “olimpiada bebelusilor”. Dar cea de-a doua fetita, iubeste sa deseneze si isi petrece majoritatea timpului in casa. A trebuit sa-mi ajustez asteptarile pentru a ma putea bucura de felul ei de a fi.


Asigura modele sanatoase pentru copilul tau. Copiii ofera atentie felului in care tu, ca parinte, te simti in corpul tau si cum il tratezi. Spre exemplu, o mama si-a gasit fetita uitandu-se in oglinda si lovindu-se in coapse strigand: “Grasa, grasa, grasa!”. Ea a realizat imediat ca fiica ei a invata acest comportament de la ea si a trebuit sa faca repede niste schimbari.

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Facebook
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: LinkedIN

Înscrie-te la newsletter

Email *
First Name
Last Name
* Required Field

Cursul acesta mi-a dat libertatea sa imi iubesc copiii cum imi doream.


Larisa Sraer, mama Mayei de 4 ani si Mirunei de 1 an (2010)

Sfatul saptamanii

In jurul varstei de  8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)

Cartea saptamanii

sexulexplicatadolescentilor_120Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.