Contact

Cum sa iti pregatesti copilul pentru doctor

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Cum sa iti pregatesti copilul pentru doctor

Ce simte copilul tau inainte sa vina la doctor?

Pana la urma, orice copil are de-a face cu medicul pediatru, cu medicul de familie sau chiar cu un medic specialist din spital.

Pentru cei mai multi copii, vizita la medic este un moment plin de neplaceri, proteste, revolte, frustrari si chiar dureri, indiferent de varsta copilului.

Copilul stie ca doctorul consulta, palpeaza, face injectii si foloseste obiecte ciudate pentru a-i examina nasul, urechile sau ochii, si mai mult stie ca nu va avea nimic de zis in ceea ce i se intampla.

Daca parintii nu il pregatesc pe copil pentru aceste experiente, daca nu ii explica motivatia vizitei si a ce urmeaza sa se intample, vizita la medic se poate transforma intr-un moment greu de controlat atat de catre medic, cat si de catre parinti, si cateodata chiar intr-un moment traumatizant pentru copil.

Rolul tau, ca parinte, inainte de a-ti duce copilul la medic, este, deci, extrem de important si pentru cum va decurge vizita punctuala si pentru relatia cu doctorii de pe parcursul vietii.

Modul in care gestionezi aceasta situatie, felul in care ii povestesti copilului despre ce urmeaza sa i se intample la doctor, modul in care ii inlaturi temerile si eventualele frustrari vor influenta psihicul copilului tau inainte de a intra in cabinetul medical.

Inainte de toate, informeaza-l!

Inca inainte sa apara vreo problema medicala,  povesteste-le copiilor cine sunt doctorii si asistentele si ce anume fac ei. Este extrem de important pentru copil sa perceapa rolul pe care il are medicul in viata noastra.

Copilul trebuie sa inteleaga ca medicul este specialist in cum functioneaza corpul uman si este acolo sa ne ajute sa ne facem bine si sa ne pastram sanatatea.

Asistenta este mana dreapta a medicului si il ajuta in misiunea lui.

Asadar, inainte de a merge la un consult de rutina, la vaccin sau analize medicale, ajuta daca il informezi pe cel mic de aceasta vizita si sa ii descrii amanuntit ce urmeaza sa i se intample.

Unui copil de 6 luni ii poti povesti chiar in dimineata zilei in care urmeaza sa faceti vizita la doctor, unui copil de 4 ani ii poti spune cu cateva zile inainte, pentru a-i da timp sa se obisnuiasca cu ideea. (depinde de la copil la copil, si tu stii mai bine ce functioneaza pentru copilul tau. Toti copiii au nevoie insa sa li se spuna ca merg la doctor, de ce merg la doctor  si cam ce urmeaza sa li se intample)

Jucati-va “de-a doctorul”!

O modalitate extrem de eficienta prin care il poti obisnui pe cel mic cu vizita la doctor este sa te pui in locul lui. Si ce face un copil in cea mai mare parte a timpului? Se joaca!

Transforma, deci, vizita la medic intr-o “joaca”! Astfel, copilul va percepe mult mai usor ce urmeaza sa se intample si va pastra o viziune pozitiva asupra evenimentului.

Poti initia, de exemplu, un joc in care tu esti pacientul, iar copilul este medicul. In cazul in care mergi cu el la ORL, poate purta pe cap o luminita si iti poate examina gatul, nasul si urechile.

De asemenea, poti initia un joc in care tu si copilul sunteti doctori iar animalutele sale de plus sunt pacientii. Fiecare “pacient” va avea o alta problema de sanatate, iar copilul il va ajuta pe fiecare sa se faca bine. Astfel, copilul va intelege ca rolul doctorului este de a ajuta, nu de a speria sau a chinui in vreun fel pacientii.

Cu cat apropii mai mult elementele din universul copilului de universul medical, cu atat acesta va percepe vizita la medic ca pe ceva firesc.

Dupa vizita medicala, jocul poate avea, de asemenea, un rol terapeutic. Jucand rolul medicului, copilul are ocazia sa retraiasca experienta din persperpectiva celui care detine controlul si sa repuna astfel evenimentele intr-un context confortabil.

Mai multe despre cum poti folosi jocul pentru a iti ajuta copilul poti citi aici sau poti afla in cursul nostru de Interactiune prin joc cu copiii

Stiati ca:

Studiile arata ca, in timpul unei proceduri medicale, copilul este mai putin stresat daca il tii in brate, decat daca sta pe masa/patul doctorului. Asadar, nu ezita, sa iti tii copilul in brate chiar si la un consult medical de rutina!

Copiii inmagazineaza orice explicatie. Nu le da argumente false sau exagerate, care nu vor putea functiona la infinit. De exemplu, nu spune copilului tau ca daca ii da raceala surorii lui, o va lua mai tarziu inapoi. Cand va creste si va intelege cu adevarat realitatea, nu va mai avea incredere in explicatiile si argumentele tale.

(Recent, s-a putut monitoriza nivelul hormonului de stres - cortizol - in saliva, si nu in sange cum se facea pana acum. Acest lucru a facut studiile mai usorare. Testele au aratat ca, desi copilul poate avea aceleasi semne exterioare de stres - plans, tipat, foit - atunci cand sta la un parinte in brate, nivelul de cortizol din saliva este substantial mai mic. Cortizol-ul afecteaza, printre altele, memoria unui eveniment. De aceea, copiii nostri nu isi mai aduc aminte multe lucruri din ce s-a intamplat la doctor data trecuta)

 

Pe cat posibil evita: 

  • Sa ameninti copilul cu doctorul sau cu injectia, atunci cand acesta te supara cu ceva. In felul acesta, va percepe vizita la medic ca pe o pedeapsa si o va asocia cu ceva negativ chiar inainte de a trai aceasta experienta.
  • Sa ii promiti ca nu il va durea. Durerea este subiectiva, iar ceea ce este nedureros pentru tine, poate fi dureros pentru copilul tau.
  • Sa ai o atitudine stresanta sau agitata. Daca tu, ca parinte, esti calm si pozitiv, copilul tau va intelege, pana la urma, ca nu are motive sa se teama.
  • Sa ignori plansul altui copil. In cazul in care copilul tau aude sau vede iesind din cabinet un alt copil plangand, nu te preface ca nu il observi. Explica-i copilului tau ca fiecare persoana traieste vizita la doctor in mod diferit, ca celalalt copil plange, probabil,pentru ca s-a speriat sau pentru ca l-a durut, dar ca experienta lui poate fi cu totul altfel.

Spune-i copilului tau o poveste 

Inainte de a merge la doctor, ii poti spune copilului tau o poveste si poti transforma astfel aceasta experienta intr-una fireasca, lipsita de amenintari.

De exemplu, ii poti spune ca el, mai exact corpul lui, este o cetate. Si ca, in cazul in care se imbolnaveste, cetatea este asediata de microbi sau virusi, adica de soldatii cei rai.

Acestia navalesc in cetate si vor sa o distruga. Corpul tau are soldati bine inarmati care se lupta cu ei. de aceea cateodata se vindeca singur. Alte dati insa, soldatii lui au nevoie de ajutor. Doctorii si personalul medical incearca sa descopere de ce fel de ajutor este nevoie pentru a  salva cetatea (sunt un fel de strategi militari).

Fie ca ii citesti o poveste, fie ca inventezi una, asigura-te ca aceasta contine exemple clare. Astfel, copilului ii este usor sa faca paralela intre elemente din universul lui si lumea medicala.

Atunci cand copilul tau este mai mare (poate vorbi singur)

Ai noroc atunci cand doctorul vorbeste cu el direct, intrebandu-l ce il doare si care sunt manifestarile. (Inseamna ca dorctorul nu il trateaza ca pe un obiect, ci ca pe un om valabil)

Lasa-l sa raspunda singur, nu te speria ca nu povesteste intreg adevarul sau ca povesteste o experienta subiectiva. (Doctorul a auzit multe povesti ale copiilor si stie sa le cantareasca si sa aleaga adevarul din ele). Si dupa ce termina de vorbit cu copilul te va intreba cu siguranta si pe tine daca mai ai lucruri si ingrijorari de adaugat.

Studiile arata ca disponibilitatea de a urma un tratament depinde foarte mult de relatia care se formeaza intre doctor si pacient. Atunci cand doctorul vorbeste direct cu copilul tau, asta face. Isi construieste o relatie cu el. Nu interveni!

Dupa ce s-a terminat vizita la doctor, vorbeste cu copilul tau despre experienta: cum s-a simtit, ce i-a placut, ce nu i-a placut. si asculta-l cu intelegere, fara sa il corectezi.

Cum bine stii, din propria experienta, mersul la doctor te poate face sa te simti: confuz, neputincios, vinovat, etc.

Resurse

exista multe carti si jocuri care te pot sutine in a-ti pregati copilul pentru doctor. Gasiti aici o parte dintre ele

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Facebook
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: LinkedIN

Înscrie-te la newsletter

Email *
First Name
Last Name
* Required Field

Nu ma mai supara mofturile ”broken cookie”. Am observant cu bucurie cum se insenineaza copilul meu cand intelege ca il inteleg. Acum accept cu usurinta replica “nu vreau” din partea lui Stefan. A fost o experienta excelenta pentru care va multumesc!


Angela Draghioiu, mama lui Stefan de 2 ani, 2014

Sfatul saptamanii

In jurul varstei de  8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)

Cartea saptamanii

sexulexplicatadolescentilor_120Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.