Contact

Crizele de furie ale copiilor

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Crizele de furie ale copiilor

Crizele de furie ale copiilor reprezinta unul din subiectele de mare interes, dar si ingrijorare, pentru parinti.

Furia copiilor poate aparea inca de la jumatatea primului an de viata. In acel moment, memoria copiilor s-a dezvoltat suficient de mult astfel incat ei sa poata incepe sa-si exprime ideile într-un nou mod.

Maria a observat acest lucru atunci cand, la numai opt luni, fiica sa Elena,  a inceput sa planga frecvent cand ea oprea apa de la chiuveta din bucatarie, cu care Elena se juca cum nu se poate mai fericita. Acest tip de plans este diferit de plansul din primele luni de viata, pentru ca el are in spate o doza de frustrare.  Undeva intre varsta de douasprezece si optsprezece luni  copiii incep sa manifeste aceste izbucniri emotionale  intense pe care le numim crize de furie.

Dupa cum le spune si numele, crizele de furie sunt o eliberare necontrolata a furiei, cu durata de cateva minute, in care copilul  face unul sau mai multe din urmatoarele: striga, tipa, loveste, musca, arunca obiecte, da din cap sau se tavaleste pe jos. Crizele de furie sunt galagioase, insotie de transpiratie si de efort fizic.

Crizele de furie ale copiilor sunt diferite intre ele, dar cu toate acestea cineva care a fost martor la o asemenea manifestare poate depune marturie referitor la intensitatea si inevitabilitatea lor. Chiar daca crizele de furie pot fi prevenite, odata ce copilul este prins in acest tip de manifestare, ajuta sa ii lasam sa se exprime, fara sa incercam sa il oprim. Criza isi urmeaza oricum cursul pana in momentul in care furia si frustrarea sunt indepartate pe deplin.

Crizele de furie sunt normale intre 2 si 4 ani. Unii copii trec prin primii ani de viata cu mare usurinta si nu au crize de furie pana la varsta de trei ani. Exista si copii, putini la numar ce-i drept, care nu au tantrum-uri deloc. Altii continua sa aiba accese de furie si dupa patru ani, dar acestea isi diminueaza frecventa.

Temperamentul este un factor foarte important care are multe de-a face cu cat de des si cate de intense sunt crizele de furie ale copiilor. Exprimarea furiei la unii dintre copii este atat de subtila incat este perceputa doar de oamenii care ii cunosc foarte bine. La cealalta extrema, sunt copii care au izbucniri frecvente, galagioase si prelungite, care pot fi auzite de toata lumea din bloc. Crizele acestora din urma sunt mai greu de gestionat de catre cei din jur, dar asta nu spune nimic despre copii.

Frustrarea lor la aceasta varsta este usor explicabila. Copiii mici, in mod natural doresc sa faca din ce in ce mai multe pentru ei insisi. Dar aspiratiile si dorintele lor depasesc cu mult capacitatile lor fizice. Copilul tau vrea sa isi ia singur tricoul, sa se lege singur la pantofi, sa-si incheie centura de siguranta singur dar el nu este inca capabil sa faca toate aceste lucruri. Incearca dar nu reuseste. Se chinuie si nu poate face acele lucruri fara ajutor si de aceea, sentimentul de frustrare continua sa creasca.

In aceasta perioada ei isi dezvolta constiinta de sine, astfel incat copiii incep sa vada mai multe posibilitati pentru ei pe care nu le-au luat in considerare in trecut:  “As putea lua decizii! As putea sa-mi dau hainele jos singur. As putea sa refuz sa mi se schimbe scutecul. As putea sa dau drumul masinii de spalat vase.  Poate as putea lua toate deciziile astea de unul singur!” Copiii nu vor doar sa incerce luarea catorva decizii, vor sa le incerce pe toate si nu este de ajuns ca sa le incerce o singura data; ei au nevoia de a incerca in mod repetat sa ia decizii.

Cu toate ca ar putea fi frustrant pentru noi, la urma urmei pentru copii este util sa aiba teluri grandioase si sa isi propuna sa faca lucruri marete. Este ceea ce ii ajuta sa creasca frumos si echilibrat. Fara sa aspire la lucruri marete, ei nu ar putea intalni marile obstacole care sa ii ajuta sa se dezvolte. Realizarile lor sunt demne de toata admiratia, ca atunci cand castiga lupta cu gravitatia si invata sa mearga, sau cand incep sa desluseasca misterele comunicarii.

Aspiratiile lor care pare ca nu cunosc limite la varsta asta sunt totusi, inca o alta sursa posibila de mari frustrari.

Acestea sunt motivele pentru care intalnim crize de furie si la adolescenti - combinatia intre aspiratii si limitari, conexiunile neuronale care se creaza in aceasta perioada si hormonii care duc la fluctatii demotionale de necontrolat in organism.

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Facebook
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: LinkedIN

Înscrie-te la newsletter

Email *
First Name
Last Name
* Required Field

Ma simt mai prezenta si mai dispusa sa ascult, mai atenta la detalii, la ceea ce face . Plec cu mai multa incredere ca pot fi o mama buna. Mi-a placut atmosfera enlighting, pozitiva, de safe-place in care iti poti expune problemele si ingrijorarile


O mama unui baiat de 9 luni

Sfatul saptamanii

In jurul varstei de  8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)

Cartea saptamanii

sexulexplicatadolescentilor_120Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.