De ce ai face cursuri pentru parinti?
Cu cateva generatii in urma, membrii familiei, traiau adesea in aceeasi comunitate si se ajutau reciproc la cresterea copiilor. In prezent, familiile largite, in care mai multe generatii locuiesc sub acelasi acoperis sunt mai degraba exceptia decat regula. Astazi, multi parinti tineri nu au rude in varsta care sa locuiasca in apropiere si care sa le ofere ajutor si sfaturi legate de cresterea copiilor. Acesta este unul din motivele pentru care la nivel mondial din ce in ce mai multe organizatii ofera cursuri pentru parinti.
Sunt mai multe situatii in care care parintii ar putea beneficia de pe urma trainingurilor specializate
- Daca planuiti sa aveti un copil. Fie ca sunt nascuti in familia proprie sau adoptati, copiii vor avea un impact major asupra stilului tau de viata. In cazul in care sosirea acestuia este neasteptata, un curs de formare ar putea fi exact ceea ce aveti nevoie. Profesionisti bine instruiti care, de cele mai multe ori, sunt si ei parinti, ofera consiliere pe teme cum ar fi disciplina copiilor, treburile casnice, relatiile intre frati sau surori si optiuni educationale.
- Daca aveti mai multi copii. Cu cat aveti mai multi copii, cu atat mai mult va veti da seama ca fiecare dintre ei este unic. Va puteti confrunta cu niste probleme neasteptate carora nu veti fi mereu pregatiti sa le faceti fata. Un curs de parenting va poate pune in legatura cu alti adulti care trec prin situatii similare si cu care puteti face schimb de idei si de la care de ce nu, puteti primi si sprijin.
- Daca aveti un copil dificil. Uneori, unul sau mai multi copiii pot pune un parinte in situatii care sunt greu de gestionat. Diferentele de temperament sau diverse comportamente invatate pot pune la grea incercare rabdarea parintilor. Daca nu sunteti siguri cum sa ii raspundeti unuia dintre copiii, un curs de parenting va poate oferi acces la resurse care se pot dovedi foarte utile.
- Daca aveti experienta limitata in a fi parinte. In cazul in care proprii parinti au iesit din viata dumneavoastra inainte de a fi crescut sau au fost niste modele neadecvate, exista posibilitatea de a nu fi familiarizat cu o relatie parinte-copil sanatoasa. Un curs de parenting va va aduce impreuna cu mult tipuri de parinti, de obicei cu varste apropiate si evident cu experiente de viata diferite. Schimbul de informatii si resurse pot oferi participantilor un sentiment de apartenenta.
- Daca aveti o familie mixta. Cand sotii ajung intr-o casatorie in care exista si copii din alte relatii, se pot produce ravagii. Cuplurile trebuie sa invete cum sa stabileasca un cadru parental sanatos, care de multe ori este posibil sa fi lipsit in relatiile anterioare. In general, cea de-a doua casatorie are o rata de divort mai mare decat primele, asa ca este important sa obtineti tot ajutorul pentru a face al doilea mariaj sa functineze bine deoarece adesea problemele graviteaza in jurul modului de crestere a copiilor.
- Daca doriti sa deveniti un parinte mai bun. Daca sunteti constienti de punctele slabe pe care le aveti in modul de a fi parinte, sau daca simtiti ca faceti o treaba buna dar doriti sa adoptati o abordare mai avansata, un curs de parenting va poate ajuta sa stabiliti obiective noi si mai ambitioase. Vorbiti cu trainerul si cu alti parinti pentru a afla ce a functioant pentru ei si care sunt filosofiile care se potrivesc.
Concluzia este ca viata noastra devine mai bogata si mai frumoasa atunci cand fac parte din ea copiii, dar in acelasi timp devine si mai complicata. Cursurile de la Parentime sunt concepute pentru a sprijini parintii in aceasta calatorie. Trainingurile Parentime le dau parintilor instrumente concrete pentru a depasi situatiile de criza care apar in familie si de a-si face relatiile cu copiii mai pline de substanta si mai satisfacatoare
Înscrie-te la newsletter
Am venit la curs [Trainingul parintilor Eficace] pentru ca ma simteam incompetent. Plec de la curs cu sentimentul ca exista o logica si o ordine si solutii adecvate pentru diferite probleme cu care ma confrunt. Plec insa si cu achizitii la care nu speram - mi-a oferit ocazia sa ma inteleg mai bine (cine sunt, de ce reactionez uneori intr-un anumit fel.
Mihai, tatal unui baiat de aproape 3 ani
Sfatul saptamanii
In jurul varstei de 8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)
Cartea saptamanii
Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.