Este educatia sexuala potrivita pentru copilul meu si familia mea
Copilul meu este prea mic ca sa ma gandesc la asta acum
Educatia sexuala corecta incepe de la cele mai mici varste, pornind cu denumirile corecte ale organelor sexuale, dar, mai ales, cu incercarea de a nu transforma acest subiect intr-un tabu.
In cadrul intalnirii cu parintii se vor discuta nevoile copilului legate de partea de sexualitate incepand cu varsta de 2 ani, cand copiii in majoritatea cazurilor incep sa isi exprime curiozitatile fata de acest subiect.
Vom vorbi despre sex cand o sa ajunga la varsta la care se pune problema unei vieti sexuale
Adolescentii povestesc despre nevoia de a avea un adult cu care sa vorbeasca despre dilemele si dificultatile din viata lor sexuala, la fel cum povestesc despre lipsa unei astfel de persoane din viata lor.
Canalul de comunicare se deschide cum mult inainte ca acest subiect sa devina presant. Dupa o istorie de nevorbit despre acest subiect in familie, sansele ca adolescentul sa mai discute aceste aspecte cu tine sunt foarte mici.
Intr-o societatea saturata de discursuri sexuale, mi-as dori ca copilul meu sa isi pastreze cat mai mult timp inocenta
Reclamele din oras nu au nici o problema in a folosi sexul si sexualitatea pentru a vinde cele mai variate produse.
Manechinele sunt din ce in ce mai tinere, videoclipurile la care copiii nostri se uita au aluzii sexuale explicite, stirile de la televizor se invart si ele in aceeasi sfera, etc.
Da, e posibil ca valorile societatii sa nu semene cu ale mele. Si imi pot construi acasa un micro climat care sa reflecte cat mai mult valorile mele.
Copiii nostri traiesc in acesta lume si este mult mai folositor pentru ei sa ii ajutam sa o inteleaga dacat sa incercam sa o ignoram. (dupa ce intelegi de ce folosesc sexul pentru a vinde, tu poti face alte alegeri)
“Am baiat, o sa ii povesteasca tatal lui”/ “am fata o sa ii povesteasca mama ei”
Daca canalul de comunicare este deschis in familie, un copil, de orice sex, beneficiaza daca primeste opiniile, valorile, experientele personale ale ambilor parinti.
Disponibilitatea noastra de a vorbi deschis despre orice subiect, transmite copilului, in sine, un mesaj sanatos.
Copiii devin interesati in mod deschis de aspecte privind sexul si sexualitatea:
cand vad o femeie insarcinata in grupul apropiat,
cand se duc la gradinita si vad copii de sex opus,
la pubertate etc.
Copiii de ambele sexe beneficiaza daca stiu care sunt transformarile prin care trec, atat ei, cat si copiii de sex opus. Ii ajuta la a-si pastra respectul fata de dificultatile cu care se confrunta ceilalti oameni si la intelegerea lumii din jur.
Convingerile mele religioase contravin cu acest subiect
Discursuri de educatie sexuala sunt tinute pentru congregatii religioase de mai toate religiile (musulmani, evrei, catolici, etc). Discursul se opreste la realitatile stiintifice si nu incearca sa impuna/schimbe valorile tale. Majoritatea religiilor au indrumari legate de contextul implicarii in actul sexual. Cu totii ne dorim sa transmitem copiilor nostri niste valori legate de acest context. Pana acolo insa copilul nostru are multe lucruri de inteles despre ce se intampla cu el si cu corpul lui.
Înscrie-te la newsletter
Un moment preferat al saptamanii. Revelator. Linistitor. Tulburator.
Alina Conea, mama lui Stefan (6 ani ) si a lui Andrei (2,5 ani) (2015)
Sfatul saptamanii
In jurul varstei de 8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)
Cartea saptamanii
Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.