Cum sa iti critici copiii

Cum sa iti critici copiii
Am petrecut mult timp scriind despre cum sa ne apreciem copiii, dar cineva m-a intrebat daca exista vreo modalitate corecta de a-i critica. Buna intrebare. Iata cateva idei
Daca sunteti dezamagiti de performantele unui copil,abordati problema constructiv. Intai de toate cereti-le sa isi evalueze performanta singuri cu intrebari cum ar fi „Esti multumit cum te-ai descurcat?”si „Este ceva ce ai face diferit data viitoare?”Intrebati-i de ce se simt asa cum se simt si ce au invatat din asta. Intrebati-i daca au nevoie de ceva ca sa isi atinga scopurile pe care momentan nu le-au atins. Poate au nevoie de un meditator, de mese mai regulate sau mai putin televizor.
Faceti in asa fel incat sa fie clar ca pentru d-voastra esecul este un accident si nu o permanenta. Daca un copil este dezamagit de performantele sale sau de un anumit rezultat, emapatizati („ Se vede ca esti tare necajit din cauza asta”) apoi ajutati-l sa isi creeze o strategie pentru ca lucrurile sa functioneze data viitoare. Incercati sa ii antrenati in ceea ce in industria dezvoltarii de produse se numeste „ analiza esecului” - procesul colectarii si analizarii datelor existente cu scopul de a vedea ce s-a intimplat si a impiedica lucrurile sa se repete in viitor. Analiza esecului este prin insasi natura sa o modalitate de a vedea greselile ca pe un mod de a invata si de a se dezvolta. Expresii de genul „ti-am spus eu ca asa se va intimpla” nu au ce cauta in ceasta analiza; lucrul asta e cel mai greu pentru mine. Imi sta pe limba sa spun lucruri precum „ Ti-am spus de o mie de ori sa iti pui tema in ghiozdan cand ai terminat de scris in loc sa o lasi pe birou pana dimineata.” E mai bine sa ii amintesti copilului de momentele cand lucrurile au functionat cum trebuie: „ Ieri ti-ai amintit sa-ti iei tema. Cum ai reusit atunci? Ce ai facut atunci diferit de ce ai facut astazi?”
Nu va infuriati niciodata cand copiii fac greseli si nici nu insinuati ca i-ati iubi mai putin. Greselile sunt doar greseli; ele trebuie indreptate insa nu reprezinta un motiv de a va retrage afectiunea.
Acceptati faptul ca uneori locul doi este destul de bun si comunicati copilului lucrul acesta.
Empatizati cu copiii cand acestia fac greseli - intrebati-i cum se simt si apoi decodificati-le mesajul. De exemplu: „Se vede ca esti tare dezamagit” sau „ se pare ca ai fost foarte stanjenit.”Si nu va opriti aici, mergeti mai departe subliniind faptul ca un esec poate fi depasit: „Se pare ca ti-a fost tare greu la inceput, dar ma bucur ca ai depasit momentul asta si acum poti sa razi de tine insuti.”
Acest articol apartine lui Christine Carter si este distribuit prin bunavointa © Greater Good
Pentru mai multe detalii vedeti Trainingul Parintilor Eficace.
Înscrie-te la newsletter
L-am inceput sceptic si l-am terminat convins ca am facut cea mai buna investitie din ultima perioada. Investitie insemnand in primul rand timp.( In ceea ce priveste relatia cu copilul meu) Comunicam mai bine, imi pricep altfel copilul, sunt mai atent la nevoile mele.
Tata de fata de 3 ani (2015)
Sfatul saptamanii
In jurul varstei de 8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)
Cartea saptamanii
Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.