Contact

Savureaza viata

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Savureaza viata

Primim o multime de sfaturi despre cum sa facem fata evenimentelor negative din viata noastra. Insa, putem oare sa imbunatatim, in mod deliberat, impactul lucrurilor bune asupra vietii noastre?

Daca rasfoim ghidurile practice din librarii vom gasi o multime de sfaturi care sa ne ajute sa facem fata evenimentelor negative din viata noastra, de la divort la boala si moarte. Dar nici un ghid nu ne invata cum sa facem fata  momentelor bune din viata – privelistea pe care o admiram din varful unei cascade pe care am escaladat-o, rasul copilului nostru sau muzica preferata.

„Se presupune ca atunci cand se intampla lucruri bune, oamenii simt in mod natural bucuria,” spune Fred Bryant, specialist in psihologie sociala la Universitatea Loyola din Chicago. Cercetarea sa sugereaza, totusi ca nu raspundem intotdeauna acestor „lucruri bune” in moduri care sa maximizeze efectele pozitive pe care acestea le au asupra vietii noastre.

Bryant este creatorul unei cercetari despre ”savurare”, sau conceptul conform caruia a fi angajat pe de-a intregul si  a fi constient de sentimentele pe care le incercam in timpul evenimentelor pozitive, duce la sporirea fericirii pe termen scurt si lung.

„E ca un izvor care susura permanent in mintea noastra,” spune Bryant, autorul cartii aparute in 2006 si intitulata  Savurarea: un nou model de experienta pozitiva.

Cercetarea sa ca si cercetarea altora – cum ar fi Erica Chadwick, care a incheiat recent o disertatie despre conceptul de „savurare” la Universitatea Victoria din Noua Zeelanda si Jordi Quoidbach, membru al unui grup post doctoral la Universitatea Harvard – a identificat o multitudine de beneficii ale savurarii, inclusiv relatii mai puternice, sanatate fizica si mentala imbunatatita si gasirea unor solutii mai creative pentru diferite probleme.

Bryant a analizat studii multiple despre savurare pentru a determina ce functioneaza si ce nu functioneaza. Deja a ajuns la concluzia ca exista 10 modalitati succinte de a dezvolta savurarea ca pe o abilitate.

 Impartaseste sentimentele pozitive cu ceilalti

Care e primul lucru pe care il faci atunci cand primesti o veste buna? spune Bryant, „Te duci si spui vestea cuiva care este important pentru tine, partenerul de viata sau un prieten.”

El ne sugereaza sa tratam evenimentele pozitive ca pe vestile pozitive. Spune si altcuiva atunci cand apreciezi in mod deosebit un anumit moment, fie ca e vorba de hohote de ras cu prietenii sau o scena din natura. Studiile au aratat ca cei care impartasesc sentimentele pozitive cu ceilalti sunt in general mai fericiti decat cei care nu fac lucrul acesta.

De fapt, spune Chadwick cercetarea arata ca pentru a fi fericit este de ajuns sa ne gandim ca le spunem celorlalti vestile bune. „Te prefaci pana devine realitate”, spune cercetatoarea. „Daca oamenii sunt nefericiti dar zambesc, in mai putin de o ora vor fi mai putin nefericiti pentru ca ceilalti oameni  le vor zambi la randul lor. Interactiunea asta chiar functioneaza.”

 „ Savurarea este liantul care ii tine pe oameni laolalta si este esential in mentinerea unor relatii indelungate,” spune Bryant. „oamenii care savureaza impreuna raman impreuna.”

Faceti o fotografie mentala

Opriti-va un moment si in mod voit constientizati lucrurile pe care doriti sa vi le amintiti mai tarziu, cum ar fi surasul unei fiinte iubite sau un moment duios intre doi membri ai familiei.

Intr-un studiu participantii care au facut o plimbare de 20 de minute in fiecare zi  timp de o saptamana si au cautat in mod voit numai lucruri bune au  declarat  ca s-au simtit mai fericiti decat cei care au cautat lucruri rele.

„Totul este despre cum iti spui tie insuti, „E grozav. Imi place,” spune Bryant

Felicitati-va singuri

Nu ezitati sa va incurajati singuri si sa va felicitati pentru munca grea depusa, spune Bryant. El mai observa  ca auto-incurajarea nu este practicata in toate culturile, mai cu seama in cultura orientala unde multi indivizi isi minimalizeaza realizarile sau cred ca o experienta pozitiva poate fi urmata de una negativa. „Ei au tendinta sa isi spuna sa nu mai continue”, spune Bryant” dar in cultura noastra, americana, spunem: ” Este foarte bine!  Mergi mai departe!”

Intensificati perceptiile senzoriale

Contactul cu simturile - sau constientizarea folosirii simturilor face ca savurarea momentului sa fie mult mai relaxata. Lucrul acesta este deosebit de greu de facut atunci cand exista o multime de factori perturbatori, cum se intampla astazi.

Intr-un studiu facut recent, studentii care s-au concentrat pe ciocolata pe care o mancau au simtit o placere mai mare decat colegii lor care nu erau atenti in timp ce mancau.

Chadwick sugereaza sa nu ne grabim atunci cand mancam. „Adulmecati mancarea, mirositi mancarea, inchideti ochii cand sorbiti dintr-un vin de calitate.”

Manifestati-va zgomotos atunci cand va bucurati

Radeti tare, sariti si strigati de bucurie cand vi se intampla ceva bun, spune Bryant.

Oamenii care isi exprima tare sentimentele pozitive se simt mai bine deoarece exprimarea  lor face ca mintea  sa aiba o  dovada in plus ca s-a intamplat ceva pozitiv. Cateva experimente au dovedit ca oamenii care isi exteriorizeaza sentimentele atunci cand urmaresc, de pilda, un video amuzant se amuza mai intens dacat cei care isi suprima sentimentele.

Bryant adauga ca unele forme de exprimare pozitiva depind de contextul cultural. De exemplu, sa sari in sus de bucurie este acceptabil in cultura americana, insa este considerat nepotrivit in multe culturi orientale si prin urmare e mai putin probabil sa aiba un impact pozitiv.

Comparati situatia prezenta cu una mai rea

Accentuati sentimentele pozitive amintindu-va cat de rau ar putea arata lucrurile, sugereaza Bryant. De exemplu, daca ati intarziat la serviciu, amintiti-va de cei care nu au serviciu de loc. Compararea experientelor pozitive cu cele negative ne ofera un punct de referinta si face ca situatia prezenta sa para mai buna, spune Bryant.

Lasati-va absorbit de momentul prezent

Incearca sa indepartezi gandurile constiente si lasa-te absorbit intr-un moment special dominat de sentimentele pozitive, ca si cum ai admira o opera de arta. Copiii sunt foarte priceputi sa faca asta, spune Bryant, e mai greu pentru adulti care pot fi usor distrasi de tehnologie si de tentatia de a face mai multe lucruri odata. Chadwick recomanda sa luam de indata o pauza si sa reflectam asupra experientelor pozitive.

Sa ne uitam la copiii nostri si sa invatam de la ei: cum pot sa se joace in baie 2 ore, cum pot sa se uite la o furnica jumatate de ora, cum pot vorbi la telefon cu un prieten ore in sir :)

Numarati binecuvantarile si multumiti pentru ele

Spune-le celor dragi ce norocos esti sa ii ai langa tine, sugereaza Bryant, sau ofera-ti ragazul de a aprecia mancarea inaintea unei mese. Cercetarile arata ca simplul fapt de a spune „multumesc” cu voce tare ne poate face mai fericiti pentru ca ne afirmam sentimentele pozitive. Bryant sugereaza de asemenea ca, in fiecare seara, cand mergem la culcare, sa ne gandim la o binecuvantare noua pentru care nu am multumit niciodata. Rememorarea experientei prin multumire ne va ajuta sa ne bucuram mai mult de acea experienta.

Evitati gandurile care ucid bucuria

Evitarea gandurilor negative este la fel de importanta ca  si gandirea pozitiva, spune Bryant. Dupa o zi grea, incercati sa nu va concentrati pe lucrurile negative care s-au petrecut. Conform studiilor,  cu cat gandurile pe care le avem dupa o realizare personala sunt mai negative, cu atat mai putin ne bucuram de realizarea respectiva.

„Oamenii care se bucura de partea pozitiva a oricarei situatii, sunt mai fericiti la sfarsitul zilei,” spune el.

Amintiti-va cat de repede zboara timpul

Amintiti-va ca momentele bune trec repede si incercati ca in mod constient sa va bucurati de aceste momente, spune Bryant. Cand iti dai seama cat de putin traite sunt anumite momente si iti doresti ca ele sa dureze mai mult, lucrul acesta te incurajeaza sa te bucuri de ele atunci cand se intampla.

De fapt, savurarea momentelor din viata va pot conecta cu trecutul sau viitorul, argumenteaza Bryant. Lucrul acesta poate fi facut atunci cand va amintiti un moment bun si il recreati sau va imaginati un moment din viitor in care va veti uita inapoi in trecut si veti avea amintiri frumoase.

 „Daca lucrati din greu la un proiect luati-va un ragaz sa contemplati realizarile”, spune Bryant. „ Priviti propria experienta  si intrebati-va cum  veti privi din viitor  aceasta experienta, spuneti-va: „Aceasta este o zi atat de frumoasa si stiu ca ma voi uita inapoi cu amintiri frumoase.”

Articolul este adaptat cu bunavointa celor de la Greater Good, dupa "10 pasi pentru a savura lucrurile bune in viata" de Stacey Kennelly, 23 iulie 2012

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Facebook
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: LinkedIN

Înscrie-te la newsletter

Email *
First Name
Last Name
* Required Field

O experienta deosebita, doar ca mi-as fi dorit sa fi descoperit acest curs mai devreme. Incerc sa il ascult mai mult si sa fiu mai putin cicalitoare. Cateodata imi iese, dar din pacate de multe ori…inca nu. Dar ma straduiesc si imi doresc f mult sa reusesc.


Catalina Cobuz-Vartic, mama unui baiat de 12 ani (2014)

Sfatul saptamanii

In jurul varstei de  8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)

Cartea saptamanii

sexulexplicatadolescentilor_120Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.