Contact

Suparat pe un boboc de floare

Uneori constat ca sunt suparat pe mine deoarece nu ma mai simt in largul meu in privinta unui lucru.Uneori este practica mea spirituala:mi-as dori sa imi amintesc sa raman mai des prezent.Sau este vorba de cariera mea:mi-as dori sa fiu in mod constat bun la ceea ce fac. Sau este vorba de o relatie. Cu totii avem momente cand devenim ingrijorati cu privire la evolutia noastra.

Un adolescent poate fi ajutat sa isi depaseasca aceasta stare prin urmatorul joc.

  • Materiale

Niciunul.

  • Instructiuni

Mergi cu adolescentul spre o tufa inflorita si observati impreuna diferitele etape de dezvoltare ale florii la o singura planta: bobocul, tanara floare care se deschide, floarea complet deschisa, floarea care incepe sa se ofileasca, floarea cu seminte mici in interior.

Intreaba-ti insotitorul daca ii vine sa strige la boboc si sa spuna: „Grabeste-te, bobocule, treci mai departe! De ce nu te-ai deschis inca? Priveste la aceasta floare; este cu mult inaintea ta. Ce te retine? Iti pierzi timpul traind ca un boboc cand ar trebui sa te fii deschis deja. Treci mai departe!"

Cel mai probabil tu ai gandi: „Cat de fragil si frumos esti.

Relaxeaza-te si nu te grabi. La un moment dat tot vei inflori, apoi vei imbatrani si vei face seminte pentru altii”. Incurajeaza-ti tanarul boboc sa se gandeasca la flori atunci cand simte ca nu ajunge undeva suficient de repede.

Gandul de a forta bobocul de floare sa fie mai mult decat este pare ridicol si, ca parte a naturii, trebuie sa observam ca si noi avem propriul nostru ritm de dezvoltare in ceea ce priveste diferite aspecte ale vietii. Ne deschidem si crestem putin cate putin, zi de zi.  

  • Variatie

Ofera-i copilului alte exemple de lucruri care au propriul lor ritm de dezvoltare. De exemplu, o persoana nu ar critica un copil mic care de abia invata sa mearga ca fiind deficient atunci cand acesta cade sau nu ar critica noua opera de arta a unui artist incepator din motiv ca nu s-a ridicat la calitatea unui artist experimentat.

  •  Ce  invata copilul

Adolescentii invata sa accepte ca fiecare lucru se petrece la momentul sau. La fel cum bobocul de floare nu va inflori mai repede daca tipi la el sau la fel cum iarba nu va creste mai repede daca tragi de ea, fiind nerabdator in ceea ce priveste ritmul cu care o persoana invata si se dezvolta nu va face lucrurile sa decurga mai repede.

Invata, de asemenea, sa caute in natura modele care se aplica si naturii umane. Aceasta incurajeaza o abordare mai globala si mai atenta a vietii. De asemenea, observand micile detalii din natura, acestia isi dezvolta aptitudinile de concentrare.

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Facebook
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: LinkedIN

Înscrie-te la newsletter

Email *
First Name
Last Name
* Required Field

Un moment preferat al saptamanii. Revelator. Linistitor. Tulburator.


Alina Conea, mama lui Stefan (6 ani ) si a lui Andrei (2,5 ani) (2015)

Sfatul saptamanii

In jurul varstei de  8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)

Cartea saptamanii

sexulexplicatadolescentilor_120Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.