Contact

Primele exercitii fizice

Una din primele modalitati de a-ti ajuta bebelusul sa se concentreze este de a-l face atent la corpul sau si de a-l invata cum sa il faca sa functioneze.Copiii se nasc cu doua brate si doua picioare despre care acestia nu au nicio idee cum functioneaza.Dau din maini cu multa energie, insa au nevoie de experienta pentru a invata cum sa le controleze.Una din cele mai importante sarcini cu care nou-nascutii se confrunta este sa invete cum sa isi miste corpul si sa isi izoleze grupele de muschi pentru o miscare intentionata.

Imagineaza-ti ca intr-o zi te-ai trezi cu trei membre in plus intr-o lume in care toata lumea le are si toata lumea in afara de tine le foloseste cu pricepere.

Astfel, iti vei face o imagine asupra a ceea ce trebuie sa realizeze bebelusii.Poti sa iti ajuti copilul sa capete experienta si in acest timp sa aveti parte de momente afectuoase si distractive.Oficial, vei face exercitii de miscare multiple prin care ii oferi copilului tau experienta de a-si misca bratele si picioarele in gama lor motoare completa.

  • Materiale necesare

Niciunul.

  • Instructiuni

Cand copilul sta pe spate, pune cate o mana pe fiecare din bratele sale. Mai intai, poti sa ii freci bratele si sa vorbesti despre cat de frumoase sunt si apoi sa fredonezi melodia de mai jos in timp ce ii misti bratele si apoi picioarele cu miscarile descrise. Bebelusilor le plac miscarile ritmice si o atingere sigura si ferma. Daca simti ca un muschi este incordat, prinde membrul de cot sau articulatia genunchiului si scutura-l usor pentru a reduce tensiunea. Repeta fiecare sectiune cat de des simti nevoia la momentul respectiv.

In acest exemplu, voi folosi melodia “Frère Jacques”. Nu ezita sa folosesti orice melodie preferi sau compune propriul cantec.

Cum se misca bratele tale?

Cum se misca bratele tale?

Sus jos

Sus jos

Simte cum bratele tale se misca acum in sus

Simte cum bratele tale se misca acum in jos

Sus jos

Sus jos

Cum se mai misca bratele tale?

Cum se mai misca bratele tale?

Se inchid, se deschid

Se inchid, se deschid

Simte cum bratele tale se inchid acum

Simte cum bratele tale se deschid acum

Se inchid, se deschid

Se inchid, se deschid

Cum se misca picioarele tale?

Cum se misca picioarele tale?

Sus, jos

Sus, jos

Simte cum picioarele tale se misca acum in sus

Simte cum picioarele tale se misca acum in jos

Sus, jos

Sus, jos

Cum se mai misca picioarele tale?

Cum se mai misca picioarele tale?

Se desfac, se apropie

Se desfac, se apropie

Simte cum picioarele tale se desfac acum

Simte cum picioarele tale se apropie acum

Se desfac, se apropie

Se desfac, se apropie

  • Variatie
    • Poti face la fel cu alte miscari ale corpului:

Indoaie si indreapta bratele

Roteste bratele (prinde articulatia cotului si adu palmele sus si apoi jos)

Indoaie si indreapta picioarele

Roteste picioarele (prinde articulatia genunchiului si misca usor piciorul dintr-o parte in alta)

Misca soldurile dintr-o parte in alta cu picioarele indoite.

Misca picioarele si mainile sus-jos si descrie cercuri.

 

    • De asemenea, poti varia viteza miscarilor, schimband melodia.

Pe melodia „In poiana din padure”, de exemplu, poti crea un ritm diferit:

Sus, jos si sus, jos

Si inchid, deschid si inchid, deschid

Si inapoi, inainte si inapoi, inainte

Facem impreuna

    • Ii poti acorda bebelusului timp sa experimenteze miscarile, oferindu-i un spatiu mare, sigur si plat pe care acesta sa se poata roti si sa incerce diferite modalitati de miscare. Bebelusilor le place sa petreaca o parte din timp fara scutece si alte hainute care le limiteaza miscarile.
    • Clinchetul placut al clopoteilor legati la glezne sau la incheietura mainii (sau la ambele), rasplateste eforturile noului tau nascut.
  • Ce  invata copilul

Printr-o constientizare concentrata a bebelusilor asupra corpului lor, miscarile acestora devin coordonate si elegante.

Un control continuu asupra corpului ajuta copiii sa devina mai dispusi sa fie atenti la ceea ce face corpul lor. Corpul va fi o sursa de satisfactie previzibila si nu de frustrare stangace.

 

 

Centru de cursuri pentru parinti / parenting: Facebook
Centru de cursuri pentru parinti / parenting: LinkedIN

Înscrie-te la newsletter

Email *
First Name
Last Name
* Required Field

Cel mai bun curs pentru parinti pe care l-am facut! Relatia cu copilul meu s-a schimbat de-a lungul cursului vizibil, in bine. Cand am aflat ca se incheie cursul, am fost tare dezamagit.


Tatal unui baiat de 3 ani, 2014

Sfatul saptamanii

In jurul varstei de  8 ani de zile, varsta la care incep hormonii sa circule in corpul copilului tau, copilul incepe sa aiba intrebari legate de sex. Multe si variate. Daca ai canalul de comunicare deschis cu el/ea pe acest subiect, iti va putea pune intrebarile tie. Daca nu, va cauta raspunsurile in alta parte. Povesteste cu copilul tau despre sex! (nu este o invitatie la promiscuitate, nici un indemn de a te integra cat mai repede intr-o cultura prea preocupata de sex, este o invitatie de a scoate un aspect important al vietii nostre de sub tabuu)

Cartea saptamanii

sexulexplicatadolescentilor_120Una dintre cele mai de ajutor si complete carti care ar putea sa ajute un adolescent cu acesta perioada tumultoasa din viata. Cartea este impartita în 4 capitole: corpul, sexualitatea, sanatatea şi iubirea, toate privite din perspectiva adolescentei. Echilibrata si corecta si detaliata in sfera de informatii pe care le ofera.